O anchetă jurnalistică demarată scoate la iveală situația disperată a multor femei. Din cauza sărăciei, zeci de tinere însărcinate își vând bebelușii nenăscuți prin intermediul platformelor de socializare.
Se întâmplă în Filipine, țara în care copiii se „cumpără” direct de pe Facebook pentru doar câteva sute de euro.
Un astfel de caz a fost înregistrat în luna mai într-un apartament din Manila, capitala Filipinelor, scrie Philippine Center for Investigative Journalism.
Joyce, o cosmeticiană în vârstă de 39 de ani, a pus o întrebare despre o păpuşă de colecţie pe care o văzuse pe o pagină de Facebook. Răspunsul primit chiar de la cea care postase anunţul a lăsat-o fără replică – „Costă 20.000 de pesos (n.r. – aproximativ 400 de euro). Dar, nu-i o păpuşă, este un copil pe care îl voi naşte peste o lună, doamnă”.
Anunțul de vânzare a bebelușului a fost postat pe FB de Melissa, o tânără filipineză (21 de ani) care, din cauza sărăciei şi fără niciun sprijin familial a decis să-şi dea viitorul copil spre adopţie pe vasta piaţă a bebeluşilor de vânzare din Filipine.
„Nu-i pot oferi copilului meu o viaţă bună, nu am bani şi mi-am pierdut slujba când am rămas însărcinată. Este foarte trist, dar am acceptat acest lucru şi acum vreau doar să mă asigur că bebelușul va fi pe mâini bune”, i-a spus Melissa lui Joyce la o întâlnire pe care avut-o, în cele din urmă, cu femeia pasionată de colecţionarea de păpuşi.
Deşi Ministerul Afacerilor Sociale din Filipine a recunoscut în 2019 că sute de mii de persoane deţin acte de naştere falsificate, nu există date sau studii privind vânzările ilegale de bebeluşi, deseori efectuate prin intermediul reţelelor de socializare.
Guvernul de la Manila pedepseşte adopţiile ilegale cu închisoare pe viaţă şi amenzi care urcă până la 84.000 de euro. Tocmai de aceea autoritățile urmăresc aceste activităţi ilegale, considerate „trafic de fiinţe umane” şi care au proliferat în ultimii ani, în special pe Facebook.
„Există tot mai multe pagini de Facebook în care se înlesnesc adopţii ilegale de copii”, spune consultanta Wilhelmina Dacanay, de la Asociaţia Kaisahang, o ONG dedicată protecţiei copiilor vulnerabili din Filipine şi finanţată de Ministerul Afacerilor Sociale.
Dacanay avertizează că adopţiile ilegale sunt în creştere în Filipine şi explică faptul că multe dintre aceste tranzacţii nu se finalizează printr-un document scris, ceea ce creşte riscul de abandon al unor copii lipsiţi de apărare, iar mulţi dintre ei „ajung pe străzi înainte de a împlini 18 ani”.
Potrivit informaţiilor aflate de jurnaliștii EFE, pe această piaţă virtuală de bebeluşi au loc inclusiv trocuri, pentru a obţine copilul de sexul dorit: dacă mama cumpărătoare decide că îşi doreşte o fată în loc de un băiat, îşi prezintă cazul pe reţele sociale pentru a face un schimb.
La trei zile după prima lor conversaţie pe Facebook, Melissa şi Joyce – care folosesc pseudonime pentru a-şi ascunde adevăratele identităţi în faţa potenţialelor repercusiuni legale – au avut prima întâlnire faţă în faţă şi au convenit ca mamei naturale să i se permită să locuiască în casa mamei adoptive până când îi vine sorocul.
Tânăra Melissa, cu ochi negri mari şi expresivi şi originară din insula Negros (în centrul arhipelagului), povesteşte într-o engleză fluentă greutăţile cu care s-a confruntat înainte de a o cunoaşte pe Joyce, care îşi doreşte să adopte un copil, deoarece fiul ei natural este deja mare şi intră anul acesta la universitate.
„Tatăl meu a murit din cauza abuzului de droguri, iar mama este încă dependentă de jocuri de noroc şi pierde chiar şi puţinul câştigat. Când am rămas însărcinată, nu a vrut să mă ajute”, povesteşte Melissa cu tristeţe. „Fostul meu iubit m-a părăsit imediat ce a aflat că sunt însărcinată, iar eu nu vreau să fac un avort (n.r. – ilegal în Filipine). Pot să-mi dau copilul doar cuiva care şi-l poate permite şi care să aibă grijă de el”, adaugă ea.
Singură şi disperată pentru că nu avea bani, Melissa a găsit fără prea multe probleme una dintre numeroasele pagini de Facebook în care mamele biologice şi mamele adoptive intră în legătură pentru a încheia o adopţie ilegală.
Înainte de a o întâlni pe Joyce, Melissa a găsit o altă potenţială mamă adoptivă, a călătorit la Manila în februarie pentru a o întâlni şi a fost găzduită de aceasta, dar situaţia s-a transformat curând într-un coşmar.
„Femeia aceea mă închidea într-o cameră neaerisită. Nu mă lăsa să ies ca să nu mă vadă vecinii. În fiecare zi nu mâncam decât orez, rar altceva”, dat fiind că îşi minţise iubitul, care locuieşte în străinătate, că rămăsese însărcinată cu el.
Tocmai când starea ei de sănătate se înrăutăţea, din cauza alimentaţiei deficitare şi a căldurii înăbuşitoare din acea încăpere întunecată, Melissa a întâlnit-o pe Joyce pe o altă pagină de Facebook și a reuşit să scape din captivitate. Ea i-a oferit hrană şi condiţii de viaţă plăcute, plus promisiunea că, odată născut copilul, un băieţel, va merge la Biroul de înregistrare a naşterilor urmând a declara că ea este mama biologică.